Ympäristöahdistus ja taide

 

“Yksi suree, toinen syyllistyy, kolmas kohtaa vaarat nauraen. Imastonmuutos käynnistää psykologisia mekanismeja, joiden tarkoitus on auttaa yksilöä selviytymään vaikeasti tajuttavassa maailmassa. Siksi faktat eivät aina riitä, vaan muutoksesta pitäisi puhua tavalla, joka huomioi ihmispsyykeen ristiriitaisuuden ja arvojen kirjon.” -Hyvän sään aikana / Into 2017

Ärjän taidefestivaalin tavoitteena on synnyttää taiteen keinoin uusia  yhteisöllisiä muotoja kohdata ja käsitellä maapalloamme koettelevaa muutosta. Kokemuksellisuus, yhteenkokoontuminen ja poikkitaiteelliset muodot avaavat mielen ja kehon tiedostamattomia kerroksia. Saaren luonto, vesi, puut ja hiekka avaavat aisteja, rauhoittavat kehoa ja mieltä.

Launtai-illan keskustelussa ympäristöahdistuksesta kirjoittanut Panu Pihkala avaa ilmastoahdistuksen käsitettä: "Uutiset ympäristöön liittyen ahdistavat: ilmastonmuutos etenee, sademetsiä hakataan ja monet maailmanpäättäjistä vaikuttavat välinpitämättömiltä. Miten olla toiveikas, kun koko maailma tuntuu olevan menossa päin helvettiä?" Pihkalan lähestymisessä kurotellaan ahdistuksen lävitse kohti toivoa.

_DSC6452.TVx (2).png

Taidefestivaalin ohjelmistossa kohtaavat kokemuksellinen taide ja tieteen rajapinnat. Tavoitteena on askel kohti ympäristötietoista ihmiskuntaa.