Salaperäinen Ärjänsaari

“Ärjänsaari on helmi, jonka simpukka on avautumassa. Olen kiertänyt jo pitkään Suomen luontopaikkoja, mutta tämä on yksi vaikuttavimmista. Noin viiden kilometrin mittainen saari on suuri hiekkakasa: niin suuri, että rantatöyräät ovat paikoitellen monta kymmentä metriä korkeita jyrkänteitä. Havumetsät ovat vanhoja, valoisia ja sammaleisia. Rantanäkymät toivat mieleen – harvinaista kyllä – Kalifornian legendaarisen Big Surin.”

Panu Pihkala - Ärjän ensimmäisen taidefestivaalin asiantuntijavieras

ilmakuva pieni (2).jpg

Ikonisten hiekkarantojen vuoksi Ärjää on kutsuttu Big Sur -vertausten ohella Oulujärven Rivieraksi. Paikallinen höyrylaivayhtiö puolestaan mainostaa Ärjää Oulujärven Havaijiksi. Paljon käytettyjen ylisanojen takaa löytyy Oulujärven laajojen selkien ympäröimä, pikkuhiljaa järveen syöpyvä hiekkasaari, joka on osa samaa harjujaksoa muun muassa Rokuan ja Hailuodon kanssa.

Ärjän matalat hiekkarannat ja korkeat hiekkatörmät ovat syntyneet saaren sortuessa pikkuhiljaa veteen. Ärjässä ovat läsnä ajan kulumisen, mutta toisaalta pysähtyneisyyden teemat. Vaikutelmaan luovat oman tunnelmansa 1950-luvun tyylikkäästi ränsistyneet lomamökit ja saaren muu rakennuskanta, jotka kertovat läsnäolollaan jostain menneestä ja kadonneesta.

Laajojen hiekkarantojen lisäksi Ärjälle antavat leimansa hiekkaharjuilta kauas yli järvenselkien kurottuvat maisemat. Saari tarjoaa useita esteettisesti huikeita luonnonnäyttämöitä, kuten lentohiekaksi kutsuttu alue, jossa laaja Ärjänselkä työntää tuulen mukana hiekkaa alati kasvavaksi töyrääksi saaren rantaviivasta nousevalle hiekkatörmälle.

Festivaalille saaren ja sen rakennusten osittain ränsistynyt ja pysähtynyt tila tarkoittaa paitsi kiehtovaa ajatonta ympäristöä, niin myös mahdollisuutta kehittää aidosti retkeilevä festivaali, joka perustuu roskattomuudelle, vieraiden omatoimisuudelle ja ekologisille periaatteille. Ärjässä yksinkertaisuudesta tulee hyve. Sähköä ei ole, juomavesi noudetaan kaivosta ja ruoka kokkaillaan trangioilla ja tulipaikoilla.

Ärjän kokemuksessa saari omaleimaisena ja irrallisena ympäristönä yhdistyy ainutlaatuiseen luontoon ja kulttuuriympäristöön. Saarelle siirtyminen toimii itsessään siirtymäriittinä kohden irrottautumista mantereen periaatteista.

Pitkään jatkuneen metsäkiistan jälkeen ympäristöministeriö osti Ärjänsaaren valtion luonnonsuojelualueeksi vuonna 2017. Tätä nykyä Ärjä on retkeilijöiden suosima luontokohde, jossa vierailu on kiehtova aikamatka 1950-luvun tunnelmiin. Kesällä 2019 saaressa ensimmäistä kertaa Metsähallituksen lammaspaimenviikot sekä kesäkahvila. Saaren rakennuskantaa remontoi ja retkeilypalveluja kehittää saarta hallinnoiva Metsähallituksen Luontopalvelut. Mökkivuokrausta ei vielä ole vaan saaressa yövytään telttaillen. Lisätietoa saaren palveluista kohdasta Info.

Ärjässä olet maailmojen rajalla.
Kainuun meren ulapat syövät jälkensä jyrkkiin hiekkatörmiin. Tuulet nostavat lentohiekkaa ja dyynimuodostelmia männikköön. Rantojen aihkit, vuosisatojen ja luonnonvoimien muovaamat puuvanhukset, tervehtivät sisäsaaren metsätaloudelta elpyvää mäntykangasta. Säipän lähes kilometrin mittainen hiekkaranta kutsuu beachille, paratiisiin, kesään.

http://www.luontoon.fi/arjansaa