ÄRJÄN TULET I-III

Ärjän tulet on monitieteelinen keskustelujen sarja, joka syväluotaa festivaaliin teemoja. Keskustelut käydään avoimessa nuotiopiirissä Säipän hiekkarannan tuntumassa vanhan kahvilarakennuksen pihalla. Asiantuntijat pohtivat maapallon tulevaisuutta, ilmastoahdistusta, resurssikysmyksiä, käytännön ratkaisuja, sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksia Suomeen. Ärjän tulet huipentuu launtaina itkuvirsiperinteestä nousevaan kollektiiviseen ekologiseen itkuun. Sunnuntaina Ärjän aamussa nauhoitetaan tulevaisuuteen kurkottava bodcast.

Ärjän tulet keskustelujen järjestämistä tukee Suomen Luonnonsuojeluliiton Ilmari Räsäsen säätiö. Yhteistyössä lisäksi TAIKE ja Metsähallituksen luontopalvelut.

ÄRJÄN TULET I
Omavaraisuus ja yhteiskunnan muutos
La 21.7 klo 15.-15.45
*BIOS -tutkimusyksikkö, Tero Toivanen & Antti Majava
*Omavaraopisto -projekti, Lasse Nordlund

BIOS on itsenäinen monitieteinen tutkimusyksikkö, joka tutkii ympäristö- ja resurssitekijöiden vaikutuksia suomalaiseen yhteiskuntaan – talouteen, politiikkaan, kulttuuriin – ja kehittää kansalaisten ja päättäjien ennakointikykyä. Yksikön tutkijat luovat työkaluja poikkitieteelliseen ja -taiteelliseen yhteistyöhön ja kehittävät ympäristötiedon käyttöä yhteiskunnan eri alueille. Bioksen tutkijat Ärjässä: Antti Majava kuvataiteilija ja Mustarinda-seuran perustajajäsen. Tero Toivanen yhteiskuntatieteilijä. 

Valtimon Rasimäelle on perusteilla Suomen ensimmäinen omavaraopisto. Tähtäimessä on aloittaa keväällä 2020 noin 15 opiskelijan voimin. Valtimon omavaraopiston tarkoitus on tarjota laaja-alaista tietoa ja ohjausta ihmisille, joita kiinnostaa omaehtoinen elämä ja käsillä tekeminen. Opistossa opitaan ja kehitetään eteenpäin vaihtoehtoisia toimintatapoja, jotka ovat sovussa luonnon rajallisten resurssien kanssa. Yksi omavaraopiston hankkeen vetäjistä on Lasse Nordlund. Nordlund on vuosien ajan kehittänyt käytännössä omavaraista elämäntapaa Valtimolla. Lue opiston kevättalkoista Helsingin Sanomista.

ÄRJÄN TULET II
Ympäristöahdistus ja ilmastonmuutos Suomessa
La 21.7 klo 18-20
*Alustajat: Panu Pihkala, Tero Toivanen, Anna Lehtonen, Pirkko Siikamäki, Silja Keränen
*Moderaattorina Antti Majava

Ympäristöahdistukseen Ärjän tulilla alustaa Panu Pihkala. Hän on julkaissut ympäristöahdistuksesta ensimmäisen suomenkielisen kirjan: Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo (2017, Kirjapaja). Pihkala on koulutukseltaan teologian tohtori. Hän on ohjannut muun muassa sururituaaleja metsien ja eläinten menetyksiin liittyen. Akateemisessa työssään Pihkala tarkastelee monitieteellisesti ympäristökysymyksiä ja etenkin ympäristökasvatusta.
Tero Toivanen on historiantutkija, joka viimeistelee 1800-luvun pohjoissuomalaisen kapitalismin ympäristöhistoriaa käsittelevää väitöskirjaansa Helsingin yliopistossa. Hän toimii myös tutkijana monitieteisessä BIOS-tutkimusyksikössä.
Anna Lehtonen on ilmastokasvatuksen asiantuntija. Lehtonen on työskennellyt mm. Sitran tutkimusprojekteissa. Hän yhdistää draamakasvatuksen luovia ja ryhmälähtöisiä menetelmiä ilmastokasvatukseen.
Pirkko Siikamäki on Metsähallituksen Luontopalveluiden erikoissuunnittelija.
Silja Keränen on Kajaanin kaupunginvaltuutettu ja ympäristötekniikan diplomi-insinööri.

ÄRJÄN TULET III
Tulevaisuus - bodcast

Su 22.7 klo 11-12
*Tulevaisuuden tutkimus, Minna Santaoja, TAIKE biotaiteen läänintaiteilija Antti Tenetz

Minna Santaoja työskentelee tutkijatohtorina Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa. Minna on yhteiskuntatieteellinen ympäristötutkija ja opinto-ohjaaja, ”entisessä elämässään” myös ympäristötekniikan insinööri ja ympäristöaktivisti. Minna on kiinnostunut erilaisista luonnon tuntemisen ja sen hyväksi toimimisen tavoista, ja on tutkinut myös kaupunkikehitykseen sekä ruokaan liittyviä kestävyyskysymyksiä. Ärjän tulilla keskustelun teemoina ovat tulevaisuuden luontosuhteet ja teknologioiden tuomat uhat ja mahdollisuudet.